אודות

משנים את חוקי המשחק

PestOptix פותחה על ידי רונן עמיחי, מייסד IPM Square ואיתן ויקרי, מייסד מוצרי VM. שיתוף הפעולה שלהם במשך שבע שנים הגיע לשיאו באחת מטכנולוגית לשליטה במזיקים ששינתה את חוקי המשחק. PestOptix הוא כלי חשוב למענה לסיכוני בריאות גלובלים כתוצאה מגידול באוכלוסיית המכרסמים בעולם כולו. מכרסמים עלולים להעביר מחלות כגון מגפות, נגיפי הנטה, לפטוספירוזיס והרבה אחרות, וביכולתם לגרום נזק עצום לכלכלה ולחברה.

הודות לאימוץ המוקדם של טכנולוגיית המידע על ידי התעשייה המקצועית של הדברת מזיקים, איתן ורונן הביאו את הענן, ה-IoT, מכשירים חכמים, בינה מלאכותית ולמידת מכונה (ML) למכשירים ללכידת מזיקים ומכרסמים. קו המוצרים של PestOptix מייצג גישה אמיצה של המהפכה הדיגיטלית לשליטה על המזיקים.

איתן ויקרי ורונן עמיחי

מתחילים מוקדם

המקורות של PestOptix נובעים מכמה עשורים אחורה. הרבה לפני שמישהו יכול היה לדמיין בינה מלאכותית ולמידת מכונה בתחום הדברת מזיקים, רונן עמיחי, יזם ישראלי, המכונה לעיתים קרובות „הסנדק של ניטור המכרסמים האלקטרוני(ERM)“, הסתקרן לדעת איך הטכנולוגיה יכולה לשפר תהליכים. בשנות התשעים למאה הקודמת, עמיחי טופח לנהל את עסק הדברת המזיקים של משפחתו, איתן עמיחי הדברה בע“מ (Eitan Amichai Pest Management IPM Ltd). בזמנו הטכנולוגיה הייתה יעילה בעזרתה לחברות הדברה להתנהל טוב יותר בעיקר בעבודת המשרד אבל בשטח לא הייתה לה ממש שימוש.

סקרנותו קיבלה עוד יותר דחף בעת המצאת מחשב כף היד Palm Pilot בשנות התשעים למאה הקודמת. עמיחי השתמש במכשיר כך שהמדבירים יוכלו להזין מידע הנאסף בשטח באופן אלקטרוני בטבלט. המידע הורד באמצעות מכשיר עריסה שהתחבר לאינטרנט של החברה בסופו של כל יום.

המידע הנאסף מהשטח לגבי התנהגות מזיקים מצטבר במכשיר האלקטרוני, ימי העבר האלו שימשו כיסוד קריטי לחשיבה מחדש על בקרת מכרסמים אלקטרונית (ERM). מאותו רגע, עמיחי התחיל לחקור איך לשלב חיישנים ותוכנה עם מלכודות ומכשירים, בראש ובראשונה להפעיל התרעות למדבירים לגבי פעילות מכרסמים. החל משנת 2007, במשך שש שנים הוא פיתח חיישנים ומוצרי תוכנה, אך היה זקוק לשותף לזרז את פיתוח המוצר.

שותפות קריטית

בשנת 2014, הוא פגש את איתן ויקרי, מייסד מוצרי VM בטקסס. ויקרי השיק את החברה בשנת 2003 כאשר הוא שרטט רעיון לתחנת מכרסמים טובה יותר וקלה לניקוי על גב מפית אחרי ארוחת ערב בגריל מקרוני בפאתי דאלאס. תפיסה זו משכה מיד משקיעים ומנטורים עסקיים לעזור לוויקרי במעבר מחברת סטרטאפ לחברה מבוססת.

כאשר עמיחי הצטרף אל ויקרי, מסעה של VM לשפר מכשירי הדברה היה בשיאו. מפעל הייצור של VM והמעבדה שבו אפשרה תכנון ויצור אב טיפוס מהיר ויכלה לזרז פיתוח מוצרים. עמיחי היה מעורב בעסקי המשפחה שלו ולשניהם הייתה גישה למעבדת ניסויים אמתית כדי לאמוד ביצועים.

„הדרך שבה משלבים חיישנים לתוך המכשיר היא תהליך איטי, אבל משמעותי ביותר“, אמר ויקרי. „הייתה לנו אפשרות להתאים במהירות ולייצר מכשור מתאים לעבודה עם החיישנים“.

צוות PestOptix בעבודה

לימוד, התגברות על אתגרים

באמצעות ניסוי וטעיה, אב טיפוס ובחינה קפדנית, איתן ורונן חידשו מכשירים העומדים בתקן עם הטכנולוגיה שבאה מהמוחות הטובים והמבריקים ביותר בעמק הסיליקון.

איתן ורונן לא הסתפקו בכך והיו מוקסמים מהשימוש הגדל והולך בבינה מלאכותית ולמידת מכונה בתחומים אחרים. הזוג יזם תהליך של איסוף נתונים למושג „רכז“ ענן שהם פיתחו. הם השתמשו במצלמת PestOptix וחיברו אותה לשרת בינה מלאכותית מבוסס-ענן. לאחר מכן הם פיתחו מגרש משחקים למכרסמים והתקינו מצלמות לצלם את התנהגותם. התמונות הוזנו לתוך המערכת ואלגוריתמים למידת מכונה, פותחו ועודנו במשך הזמן, לימדו את שרת הבינה המלאכותי מהי התנהגות אמתית של מכרסמים ומה לא ויתרה מכך, לזהות סוגי מזיקים אחרים גם כן.

„אחרי 10,000 תמונות לערך ראינו כי שרת הבינה המלאכותית התחיל לבצע תיקון עצמי… כשהגענו ל- 40,000 או 50,000 תמונות, המערכת התחילה לראות מכרסמים שאפילו המדביר לא יכל לראות“, נזכר עמיחי.

איתן ורונן מסתכלים על דוחות PestOptix באמצעות לוח המחוונים

עבודה מוקדמת זו היוותה את הבסיס ליכולות זיהוי הפנים הנוכחיות של PestOptix, המאפשרות למערכת לבטל תוצאות חיוביות מוטעות, וכן להטיל אור לגבי איזה סוג פעילות אכן התרחשה. כל מצלמה המופעלת באמצעות PestOptix היא עכשיו „חכמה“, מצלמת את המזיק, שולחת תמונה לשרת הבינה המלאכותית בענן והוא בתורו מזהה את המזיק ומתריע את המדביר לגביו. כל זה מתבצע בזמן אמת.

תהליכי ההתקנה שופרו אף הם. גרסאות מוקדמות סיבכו את תצורת ההתקנה ולקח שעות לנסות לשלב אותן לתוך רשתות קיימות. היום, PestOptix זורמת ללא מעצור במערכות אלחוטיות, פועלת על נתב ייעודי או רשת סלולרית וההתקנה הראשונית יכולה להתבצע תוך דקות ספורות.

שינוי דיגיטלי כובש את השוק

PestOptix יעילה במיוחד באזורים בבתים פרטיים ועסקים שהגישה לאנשים אליהם קשה, כגון תקרות נפתחות ועליות גג. במקומות כאלה, אפשר לצלם תמונה בעזרת הבזק אינפרה-אדום או רגיל, הנשלחת במהירות ל-PestOptix hub המבוסס-בענן לניתוח על ידי מערכת שיכולות זיהוי מתאר הפנים שלה ממשיכות להשתפר ככל שמוזנות בה יותר תמונות ונתונים.

המערכת העכשווית משתמשת גם בבינה מלאכותית וגם בלמידת מכונה במעגל ממשי כדי לשפר כל הזמן זיהוי העוזר לזהות התנהגות עכשווית ועתידית של מזיקים או מכרסמים. למידת המכונה (ML) בענן של PestOptix מכשירה את הבינה המלאכותית להיות יותר מדויקת ולזהות עוד מזיקים. בעל עסק או מדביר יכול עכשיו לקבל התראה תוך שניות ולדעת בדיוק מה קורה לפני ביקור באתר. המדביר יכול להיות מוכן טוב יותר לנסח תכנית שתעבוד אחרי הגעתו לאתר.

„אני עדיין מנהל את חברת ההדברה שלנו. אני משתמש במערכות האלו ואנחנו חוסכים המון זמן“, אמר עמיחי. „המדבירים יכולים עכשיו להגיע ללקוח במרווחים ארוכים יותר ואני יכול להעסיק את המדבירים בעוד לקוחות בלי להעביד אותם יתר על המידה.“

עם למעלה מ-1000 התקנות בעולם, PestOptix משרתת לקוחות מכול הסוגים – שירותים רפואיים, מסעדות, משרדים, מעבדי מזון, בתי מגורים ועוד – ומסייעת להם להתקדם מעבר ללחצים הנובעים ממזיקים ומכרסמים ולהקטין עבודת ניחוש בשטח.

„אני יכול להגיד על רונן שהוא לא מפחד מכלום. אנחנו כל הזמן דוחקים את הגבול לקידום הטכנולוגיה“, הוסיף ויקרי. „הצבנו מטרה להמציא מחדש את הדרך בה מתבצעת ההדברה ואנו עושים זאת“.

!התחילו היום